Wij houden van oranje helaas doen inbrekers dit ook.
26 april 2022 

Wij houden van oranje helaas doen inbrekers dit ook.

Koningsdag is één van de gezelligste dagen in Nederland. In je leukste oranje kleding plezier maken op de vrijmarkt of onbezorgd genieten tijdens een evenement. Maar zorg ervoor dat je niet van een koude kermis thuiskomt. Omdat veel mensen die dag niet thuis zijn, is dit óók voor inbrekers vaak een feest blijkt uit gegevens van de politie. Zeker als niet alle ramen en deuren dicht zijn. Inbrekers kijken namelijk niet alleen naar wat er te halen valt, maar vooral hoe eenvoudig ze binnen kunnen komen. Maar geen nood. Met een paar eenvoudige maatregelen maak je het inbrekers al een stuk moeilijker.

Omdat Koningsdag veel gezelligheid in de straat kent en het ook dit jaar weer mooi weer is. Houd dan rekening dat wanneer u de voordeur open heeft staan de inbreker weet dat de schil van het alarmsysteem uit staat. Vermoedelijk door het mooie weer heeft u ook de tuin deur open staan. Terwijl je gezellig op de vrijmarkt je spulletjes staat te verkopen of met de buren staat te praten, halen inbrekers via de achterkant je echt waardevolle spullen uit je huis. Door dat het in veel buurten drukker op straat is valt de observerende inbreker  natuurlijk ook minder op.

Een inbraak kan grote gevolgen hebben. Gestolen spullen kunnen vaak worden vervangen, maar een veilig gevoel in je eigen huis niet. Gelukkig weten we steeds beter hoe we inbrekers voor kunnen zijn. Door altijd alles af te sluiten als je de deur uit gaat. Ook al is het maar voor even. Daarnaast is het van belang om een goed alarmsysteem met alarmopvolging  gecertificeerd hang-en-sluitwerk te laten installeren. 

Uit onderzoek van de Tilburg University dat een WhatsApp-groep van buurtbewoners helpt tegen inbraken. In wijken met zo’n App-groep neemt het aantal inbraken met vijftig procent af. In de wijken waar wij buurtsurveillance verzorgen hallen wij een daling 97% (bij de deelnemers.)

Ook helpt het om in de wijk onze waarschuwingsborden te plaatsen of raamstickers te gebruiken. Zo weten inbrekers dat er op hen wordt gelet en bedenken ze zich wel twee keer voor ze inbreken.

Voorkom loos alarm. We zien elk jaar weer dat slingers en versieringen loos alarm veroorzaken. Let op dat de oranje slingers en vlaggetjes niet te dicht bij of in het zicht hangen van de melders hangen.


Tips om inbrekers buiten de deur te houden op Koningsdag 

* Zorg dat je beter beveiligd bent dan de buren.

* Doe de deur op slot en de ramen dicht (ook als je maar even weggaat)

* Breng goede buitenverlichting aan;

* Zorg voor gecertificeerd hang- en sluitwerk (SKG** of SKG***) EN gebruik het;

* Zorg voor een alarmsysteem met doormelding EN alarmopvolging

* Laat zien dat je goed beveiligd bent (stickers en borden van ISX Beveiliging werken)

* Sluit je aan bij de ISX en Waaks WhatsApp-groepen in de buurt;

* Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt als je weg bent; 

* Ben je er zelf niet ISX heeft de Poes Plant en Post Service;

* Laat geen dure spullen in je woonkamer slingeren op zichtbare of makkelijk vindbare plekken;

* Bewaar geen grote geldbedragen in huis, er zijn nog steeds kluisjes te huur niet meer bij de bank, maar bijvoorbeeld bij goed beveiligde de Mijdrechtse kluis.

Over de schrijver
Reactie plaatsen